Vaak vragen mensen die deelnemen aan onze kooksessies, hoe een keuken werkt en hoe het mogelijk is om alle gerechten 'zomaar' op tafel te toveren en dat is altijd moeilijk uitleggen....
Sommigen denken dat ''koks' rustig relaxen als er geen bonnen binnenkomen, want dan hoeft er toch niet gekookt te worden. Sommigen denken dus dat het echte 'werk' alleen plaatsvindt als er daadwerkelijk gasten plaatsnemen binnen een restaurant.....en dat vind ik geweldig...... ;-(
Chefkoks, koks zijn 'altijd' bezig beste mensen, want voordat de daadwerkelijke uitgifte van gerechten gaat plaatsvinden moet er heel wat gebeuren. En dan spreken we alleen nog maar over het serveren van gerechten en het bijhouden van de mise en place. Koks beginnen hun dag vaak met het doornemen van de dag, wat is er te doen en wat kunnen we verwachten, aan de hand hiervan wordt de dag ingedeeld en begint het werk, de voorraden moeten voortdurend gecheckt, op houdbaarheid en de keuken behoord 'proper' te zijn dus, geen gasten op bepaalde momenten worden gebruikt om de keuken extra proper te houden. Verder moeten de bestellingen gedaan worden, menu's bedacht worden, bestellingen opgeruimd worden, rekeningen gecheckt, pakbonnen gecheckt en ga zo maar door. Verder is de chef bezig zijn of haar leerlingen te informeren over de dag, kooktechnieken bij te brengen en de medewerkers te motiveren voor opgelegde werkzaamheden. Ook heeft de Chef een luistert oor en interesse aangaande medewerkers op werkvloer en kan hier op participeren. De 'goede'Chef en of kok is een 'wandelend receptenboek' die 'delegeert' daar waar gewenst............. verder geeft de chef het goede voorbeeld aangaande normen en waarden en kan hij eventuele 'nevenafdelingen' zoals de spoelkeuken motiveren en inspireren..(zie de Vlindertuin) Maar bovenal houdt de chef zich bezig met de inkoop en het bewaken van de kwaliteiten die geserveerd worden binnen het bedrijf. En daar zijn keukens mee bezig.......beste kookliefhebbers....................Koken is leuk, zoals u weleens ziet op TV, maar er komt vééll meer bij kijken....................
Chefkoks 'schaken' voortdurend, om situaties vóór te zijn en dit zijn vaak 'onverwachte' situaties. Dus beste mensen, geen 'bestelling' binnen een keuken betekend niet, géén werk, het werkt allemaal toch even 'iets' anders binnen de professionele horeca keuken.....dat dat u denkt..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten