zaterdag 26 november 2011

Op de vingers getikt door Jol.....

 Vandaag werd ik op mijn vingers getikt door Jolanda..... ik bewaar in onze tweede koelkast in de schuur namelijk een lekkere, Sans Severino, gekregen van Gino.... alleen deze kaas geurt... en ja dat willen we niet... ik mag ook geen maden (zomers om te vissen) bewaren in deze koelkast en nu ook geen kaas meer.... vreemd want Jol... neemt nogal eens (vaak) een cracker met de Sans Severino, een walnootje en dan met perensalsa.....maar o wee, als de kaas gaat rieken..




De smaak is voortreffelijk.... maar vanwaar deze geur.... 

Sommige kaas kan behoorlijk stinken! De meeste kaas wordt gemaakt van verse koemelk. De melk moet eerst dik worden om kaas te worden. Daarom gaat het stremsel bij. Stremsel komt uit de maag van een koe en zorgt ervoor dat de eiwitten in de melk gescheiden worden van het vocht, de wei. Zo hou je een dikke massa over. De dikke melk met stremsel wordt wrongel genoemd.

De melk blijft twee uur staan en gaat vervolgens in kaasvormpjes. In de vormpjes zitten gaatjes zodat het overtollige vocht uit de kaas kan lopen. De kazen worden vervolgens gewassen in een mengsel van water, zout en gist. Zo krijg je een korst om de kaas. Door deze korst krijgt de kaas smaak en een geur.

In de kaas zitten bacteriën. Bacteriën zitten overal, het is dus niet vies of schadelijk. De bacteriën in de kaas samen met de gist uit het badje zorgen er voor dat er een nieuwe bacterie ontstaat op de buitenkant van het kaasje: de brevibacterium. Deze bacterie zorgt voor de geur van de kaas. De brevibacterium eet als het ware van de kaas. En als je wat eet, moet je ook naar de wc om je afvalstoffen kwijt te raken. Zo werkt het met bacteriën ook. Ze eten, scheiden stoffen af en die geven de 'stinkende' geur aan de kaas.

Bron: ncrv (zou afkomstig kunnen zijn van Midas Dekker)



2 opmerkingen:

  1. Stremsel komt niet van koeien, uitsluitend uit de lebmaag van nuchtere kalveren. Voor vegetariërs is het wellicht goed om te weten dat hun kaas kalfjes kost.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'Voor vegetariërs is het wellicht goed om te weten dat hun kaas kalfjes kost'.... als je vegetariër bent behoor je dit toch te weten.... want anders ben je geen echte..... herbivoor....maar een omnivoor..

    BeantwoordenVerwijderen