vrijdag 18 juni 2010

Pollen geplant

Vandaag was een een dag van buiten zijn, vanmorgen bezig geweest met wat snoeiwerk en de kruidentuin enigszins op orde gebracht. Vanmiddag afgesproken met Eef Stel, even een 'bakkie' halen. Heb gelijk gevraagd naar de pollen en dit was geen probleem. In de namiddag naar Dalfsen gereden en bij aankomst eerst een 'bakkie koffie', op het kantoortje, altijd gezellig, Jenny erbij en altijd veel praat en lekker kunnen roken. Eef zijn kantoortje hangt vol met foto's van bekende Nederlanders die bij hen zijn geweest en die gek zijn van zijn groenten en kruiden.
Het eerste wat ik voor mijn snufferd kreeg was het nieuwe boek van Jonnie en Sergio, waar alle groenten verwerkt in de gerechten bij Eef vandaan kwamen, Jonnie en Sergio hebben zelfs een 'cocktail' naar hem vernoemd.












Deze middag werd zoals gewoonlijk een vegetarische, nou heb ik niets met 'vegetarisch' maar door al dat proeven van deze groenten zou je kunnen 'omgaan'. Als ik bij Eef ben dan wordt je volgepropt met Vitale groenten, groenten en ook kruiden die de smaak hebben zoals het hoort, zoal vroeger. Dat Eef dit kan laten gebeuren komt ondermeer door het vitale water wat er wordt gebruikt en een natuurlijke meststof met als basis schelpen.
Wij proeven de groenten en kruiden dan gelijk uit de grond, gewoon lekker met zwarte handen, heerlijk.
Heb ook weer nieuwe eigenaardigheden geproefd, ondermeer: mini sperzieboontjes van nog geen 3 cm lang en toch zo vol van smaak, niet te begrijpen, zo ook de bloemen van de spitskool alsof je spitskool eet. Tomaten, mini venkel, bietjes, komkommerbloemen, basilicum, bloemen van knoflookbieslook, worteltjes, mini meiknolletjes en vooral ook de ruccola, hiervan ga ik uit mijn dak.
Maar dit alles is ook niet zo verwonderlijk, zelfs mannen als Sergio Hermans gaan binnen deze kassen uit hun dak.










Ook nog even het 'nieuwe kindje' van Jonnie bekeken, de eetgelegenheid binnen de kassen van Eef, perfect, hier kun je koken met de fijnste groenten en de gasten verblijven in een omgeving die rust en beleving uitstraalt. Je moet dit zo voor je zien: een groep gasten komt op een voor hen onbekende locatie, er staan koks te koken en je zit aan picknick tafels, lekker met een wijntje of iets anders en dan gebeurd het onwaarschijnlijke, automatisch worden de 'muren' opgetrokken en zit je ineens binnen een kas te eten, omringd door kleuren, geuren en unieke smaken. Wat een beleving!!!
We hebben nog even een paar 'polletjes' uitgegraven, ondermeer stevia en verveine, maar ik moest ook een paar chocoladeplanten meenemen, de bloemen zijn erg lekker bij sommige desserts.
Heb vanavond alles nog geplant maar wel met ook iets van de grond uit de kassen, ik heb geen vitelizer, maar ondanks dit sloegen de planten vorig jaar ook wel aan.
Eef en Jenny zijn mooie mensen, maar het leven van deze kweker is ook hard, werkdagen van 5.00 uur tot 22.30 uur zijn gewoon binnen deze periode.
En toch, ik zou wel onkruid willen wieden binnen deze kassen, bijvoorbeeld als taakstraf voor het in bezit hebben van Stevia, maar helaas dit gaat niet gebeuren, de Europese Unie heeft anders beslist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten