woensdag 29 oktober 2014

Kijken naar gasten en hun smaak.. #zoalszehettoendeden

Soms kunnen 'dingen' zo eenvoudig zijn.... soms hoeven 'dingen' niet veel te kosten maar geven zij een beleving die nodig is om echt te blijven..... neem nou de gieser wildeman... het ultieme stoofpeertje .....


Vele restaurants, de middenmoters.... bereiden de peertjes in z'n geheel.... maar dat wil dit peertje helemaal niet.... het 'steen moet verwijderd' want dan wordt deze peer een delicatesse...vroeger werden de kwarten lang gestoofd in wat wijn.... en dat kon je ruiken binnenshuis... de peertjes werden vaak geserveerd met de kerstdagen en de restaurants gaven vaak een hele op het bord bij de wildgerechten....



Thuis gingen de kwarten ter pan met een bepaalde wijn, veel suiker, iets kaneel en soms wat vanille.... de gedompelde peren werden ter kook gebracht en belanden daarna op een petroleumstelletje..en stonden een hele middag 'zacht te worden'. en dan was de beleving compleet.... de geur hiervan deed je houden van de herfst en de winter...


Ik heb de bereiding van toen uitgeprobeerd binnen onze 'muren' en dat gaf veel commotie... elke tafel wilde graag veel supplement.... eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk, mits je de keukens van toen respecteert....je komt waarschijnlijk niet in een gids te staan.... maar dat is niet belangrijk.... de gasten gaan terugkomen... al was het maar alleen voor de stoofperen..

Geweldig.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten