Gisteravond zaten we weer even in de klas, op een ouderavond binnen het VMBO.
Wat mij opviel tijdens de wandelingen naar de lokalen, was de goed geoutilleerde ruimten waar praktijklessen worden gegeven. Zo ook op het gebied van koken kun je binnen zo'n college wel aardig uit de voeten. Eigenlijk zou het best wel mogelijk zijn om leerlingen al op het VMBO een redelijke basis mee te geven betreffende het koken in thuissituaties.
Niet hoogdravend aangaande het culinaire, maar meer op het gebied van basistechnieken en gezond eten in een vorm gegoten die op de toekomst gericht is. Dit ook aangaande keukenapparatuur die binnen een gemiddelde gezinssituatie, in de keuken voor handen is.
Ik ben er stellig van overtuigt dat dit te implementeren is binnen een VMBO.
Dat het noodzakelijk is zal een ieder moeten beamen, het normale koken thuis wordt niet meer doorgegeven van generatie op generatie! Binnen vele gezinnen is het kunnen koken, om gezond te kunnen eten geen prioriteit.
Ik denk dat het nodig zal zijn een basisstructuur op te zetten die ervoor zorgt dat zowel de jongens als de meisjes binnen de VMBO colleges een basis wordt meegegeven.
De kennis die hiervoor nodig zal kunnen zijn om een structuur te vormen moet bestaan uit het verzamelen van gegevens over de leefpatronen nu en naar de toekomst kijkend.
Hoe leeft een gemiddeld gezin, waar is tijd voor, wat heeft men voor apparatuur voorhanden, wat wordt er verkocht binnen de supermarkten, etc.?
Met deze informatie ter hand, zou je een basiskookboekje moeten maken, het vmbo-I'm cooking some' boekje met ondersteuning van het internet, gesubsidieerd door de overheid!
Maar het belangrijkste binnen zo'n structuur is de samenwerking tussen partijen, dit zijn binnen mijn optiek de SVH, de Leermeesters binnen de Horeca, de Supermarktketens en de overheid.
Het vak verzorging binnen een VMBO zou hier drie uur tijd aan moeten kunnen besteden per week. Waarbij twee uur praktijk en één uur theorie.
Deze lessen en vooral de praktijklessen moeten inspirerend gegeven worden, want ik weet uit ervaring dat dit de meest belangrijke prikkel is. Vandaar ook dat het belangrijk is om 'koks' in te huren om docenten bij te staan binnen deze lessen. De supermarkten zijn nodig wat betreft hun assortimenten en versafdelingen, dus hier moet je ook mensen van 'in kunnen huren', laat ook hun het verhaal vertellen.
Ik denk dat ook de MBO's hier vruchten van kunnen gaan plukken aangaande Horecaopleidingen.
Maar alles in de geest van het NU, een boekje, inspiratie uit de praktijk met volledige digitale ondersteuning waar ouders ook iets aan hebben.
Je moet partijen bij elkaar brengen en dan handelen, zoals het nu gaat, gaat het niet goed!!
Ik sta te trappelen, maar wat nu?
Als het goed is heeft de minister van onderwijs dit bericht ook ontvangen.
Mensen wordt WAKKER!!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten