vrijdag 9 april 2010

Praktijkexamens

Menig leerlingkok wordt altijd actiever in deze periode, want het gaat gebeuren, er moet examen gedaan worden door de leerlingen niveau 3.2.
Een heel jaar hebben de leerlingen hierna toe kunnen werken, maar nu gaat het erom spannen.
Nadat de opdrachten zijn uitgedeeld begint het spel, hier staan bereidingstechnieken en of gerechten tussen waarvan sommigen nog nooit gehoord hebben. Gek is dat, want de BPV-mappen zijn vaak geheel ondertekend door de leermeesters. Ook dit jaar is het weer raak, coquilles, farce, verse vis, etc. Nu komen ze met de vragen, nu moeten ze nog van alles ondernemen en dan denk ik, wat een artiesten!
Persoonlijk zeg ik altijd tegen mijn leerlingen, alles wat binnen het praktijkexamen zou kunnen plaatsvinden moet 'eigen zijn', alle genoemde technieken en of produkten moeten herkenbaar zijn binnen je eigen opgedane kennisvergaring, zo niet, maak ze dan eigen!
Om te leren koken en een examen te doen zijn drie factoren van belang: praten, zien en doen!!!!
Praten is het zelf aangeven waar het aan schort binnen jouw kennis, praten kan zijn vragen, zelf ondernemen, willen weten. Mensen vragen over hun persoonlijke ervaringen betreft technieken en of over gerechten.
Zien is geinteresseerd kijken op de werkplek, zien is heel belangrijk, visueel iets tot je nemen en zie nu: alles is in te zien via internet en hoeveel leerlingen weten dit?
Niet veel en dat bevreemd mij, vandaar dat ik een tatoeage plicht zou willen instellen met de volgende teksten: http://www.letscook.it/, http://www.passievoorhoreca.nl/ en http://www.foodtube.com/.
Deze tatoee het liefst in nek, zodat als je in de klas zit de URL kunt aflezen bij diegene die voor je zit. Ik snap trouwens ook niet dat ROC'S deze sites niet met koeienletters op de voorgevel kalken van hun gebouwen.
Doen, schept zelfvertrouwen en controle, situaties in eigen hand hebben.
Alles wat genoemd wordt op aangegeven examenformulier moet je gedaan hebben.
Je doet examen, haalt dit en dan pas begint het 'echte', geen leerling meer zijn maar verantwoordelijkheden krijgen en nemen.
Een eindexamen is een 'momentopname', daar zijn de examinatoren zich ook van bewust, maar bereid je voor, gebruik het internet!!!!!!!!
Er zijn natuurlijk veel meer internetsites waar 'iets klaargemaakt wordt', maar deze zijn voor na het servies. (komen we later op terug)

Zelfstudie is de nagel aan de doodskist van het onderwijs mits deze niet begeleid wordt!!!!!!!

1 opmerking:

  1. inderdaad het is een moment opnamen maar als je er eenmaal in zit gaat het goed.
    ik heb vandaag praktijk examen gedaan. en ben geslaagd met een 9.4 alle producten waren vers de vis was niet eens geschupt.

    BeantwoordenVerwijderen