dinsdag 13 mei 2014

Een proeve van bekwaamheid....

Het blijft verwonderlijk, ieder jaar opnieuw hoe mensen proberen hun opleiding af te sluiten tijdens een praktijkexamen.... de één goed voorbereid ter papier.... een ander met de focus op de praktijk.... het blijft interessant.... de toekomstige generatie...


Dag één hebben we achter de rug.... en zes van de zeven kandidaten vieren vanavond een feestje, één gaat de herkansing in... dus de score is goed. Zou wel graag willen dat er morgen prominent enkele smaakmakers ter tafel staan.... heel eenvoudige, zoals een beetje zout en peper... met naam en toenaam... zodat de kandidaten het zien...


Mijn verwachtingspatroon aangaande kandidaten is één van, lekker koken en visueel acceptabele gerechtjes neerzetten. Dinsdag was een 'flauwe dag' er werd gekookt... best wel goed... maar beste mensen.... u moet leren 'afproeven' .... alles wat u doorgeeft moet u proeven voordat het naar de gasten gaat..... 


Gek doen...kunnen we allemaal, levende garnalen serveren, een tafelbereiding met een boormachine, mieren serveren....en sommigen durven zich te wagen aan kangoeroe, u weet wel, dat beest met een buideltje....plaatjes neerleggen op een bord.... ook niet zo spannend..... alleen verhullend....

Een proeve van bekwaamheid hoeft niet zenuwslopend te zijn, alleen zorg dat het vertrouwd is, dat u de technieken beheerst.... dat u controle heeft over situaties..... en laat dan zien dat je kookt op smaak.....want dat is het Belangrijkst...voor je gasten... maar helemaal tijdens een examen.... smaak.... smaak en nog eens smaak..... en de rest.... is minder belangrijk...

Wel hoorde ik binnen de wandelgangen... dat de Hanos Groningen nog al eens wat 'manco's blijkt te hebben... maar niet getreurd... neem morgen zelf wel een zakje zout mee... ;-))




Geen opmerkingen:

Een reactie posten