maandag 8 oktober 2012

Nieuwe 'oplijdingen' binnen de #horeca ;-)

Ons leven bestaat de laatste jaren uit vernieuwingen en dat is goed... want we willen niet inslapen, maar vooruit gaan, we willen 'nieuw'.... en zo ook binnen de vakgerichte opleidingen..


Een nieuwe opleiding verzinnen... kost niet te veel energie en is natuurlijk goed om alles wat breder te maken.... maar ik moet eerlijk toegeven.... ik wil eigenlijk niet meer 'nieuw' ... en wel om de meest eenvoudige reden, omdat ook de 'verouderde' opleidingen al niet meer te volgen zijn...als leermeester.....

Echter willen we dan echt nieuw... binnen het vakgebied van kok en of kokkin.... dan heb ik een serieuze optie waarover u eens moet nadenken. Al die jonge mensjes op het vmbo die hun handjes willen laten wapperen moeten al in vroeg stadium kiezen voor een bepaald 'traject'.... voordat  zij het mbo gaan bevolken.....


Stel dat mijn jongste zoon.... vindt koken leuk... zou kiezen voor de horeca.... wat dan. Wat wil hij dan worden... zelfstandigwerkend kok... chefkok... stel dat hij zou kiezen voor Chefkok... dat kan niet want hiervoor is geen opleiding.... Ambieer je deze job.... helaas...
Geen bedrijf kan een chefkok en of een chef bediening afnemen via een opleidingsinstituut. Wel kunnen ze managers afnemen... maar..... wat zijn dit dan voor opleidingen....  'uit de duim gezogen opleidingen' om de instituten te kunnen 'bevolken'..... met meer en meer.... 'toekomstig praktisch invaliden'... die straks niet meer weten wat boe of bah... is.....
Wat te doen als één van onze kinderen gaat kiezen voor de horeca en wel voor de 'job' van chefkok...... 'natuurlijk' eerst bol.... dan bbl... en dan niveau vier gespecialiseerd....   ????
Ik denk van niet... want deze specialisatie heeft geen 'meerwaarde' binnen het bedrijfsleven...

Waarom start u geen opleiding "chefkok' en chefbediening.... waarbij de nadruk ligt op calculatie.... didactiek, pedagogiek... zelfontplooiing... het creëren van teamspirit, zelfreflectie... begeleiding......, coaching..... het omgaan met kritiek.... respect verwerving op een natuurlijke manier.... anderen belangrijk willen maken...... en zo zijn er nog velen te noemen.....
Dan wordt het ineens duidelijk: ik wil chefkok.... ik doe eerst....

  • bol niveau twee (keuken en of bediening)
  • bbl niveau drie (zelfstandige keuken en of zelfstandige bediening
Alle specialisaties weg...... hebben geen draagvlak meer....
  • bbl niveau vier (chefkok en of chef bediening)
  • bbl niveau vijf bedrijfsmanagement...



Zo eenvoudig zou het kunnen zijn.... waarbij wij tot en met niveau drie iedere leerling verplichten   tot het dragen van dit opschrift... tijdens de lessen en binnen het bedrijf.... waarbij na het halen van het diploma... deze tekst wordt verbannen naar het rijk der fabelen... mocht de leerling verder willen gaan met niveau vier....... 
Dan gaan we weer opleiden.... en niet meer oplijden....  hoe eenvoudig..... toch..... 
Er worden nu management opleidingen aangeboden die niet getoetst zijn aan de praktijk en ik weet dat je iedere aap 'kunt kleden'....binnen de praktijk....... en dat is gevaarlijk...... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten