woensdag 7 maart 2012

Termen binnen de #Horeca ... #VdVW

Een paar dagen geleden werd ik 'gementioned' in een tweet van een collega..... en daarop kreeg ik wat reacties van mensen die deze tekst niet begrepen.....


De eerste zin heeft geen verklaring nodig..... de personeelsmaaltijd blijkt goed bevallen te zijn, niet te vet.... en gewoon lekker van smaak. De tweede zin zal ik nader verklaren..... Deze heeft namelijk te maken met ..... met bepaalde termen die enkel binnen de van der Valk concerns gebruikt worden. Het woordje 'huiskamer' staat namelijk voor een 'personeelsmaaltijd'..... de gebruikte term, zo heb ik mij laten vertellen, is ooit vroeger ontstaan toen 'personeelsleden' mee mochten eten binnen de huiskamer van één der uitbaters van een Van der Valk Hotel.....



Er zijn nog meer van die termen die vaak gebezigd worden.... normaliter praat je na gedraaide service...hoeveel couvert er gedraaid is, hoeveel gasten aangeschoven hebben....hier praten we over plateau's of over 'regaalwagens'.
Hier worden niet de couverts geteld.... maar het aantal plateau's met het sla servies wat er doorheen gegaan is die avond...... en is het erg druk geweest dan praat je over het aantal regaalwagens met de plateau's met sla servies..... wat de keuken verlaten heeft.....




Nog zo'n 'eigen term' is ..... het wensen van een goed weekend..... als een collega een paar dagen vrij heeft dan wordt hem of haar een goed 'weekend' toegewenst.... vrije dagen worden hier geassocieerd als zijnde weekend..... dus als iemand op maandag en dinsdag vrij heeft... wens je hem of haar een goed weekend :-)



En zo zullen er nog meer eigen termen zijn.... zou trouwens zelf de term 'huiskamer' alleen tot zes uur bezigen.... na zes uur zou je de term.... 'slaapkamer' kunnen introduceren.... alhoewel, dat kan ook andere verwachtingen scheppen...... ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten