dinsdag 23 april 2013

De nieuwe werkelijkheid... #gewoonambachtsman

De nieuwe werkelijkheid is een term die je te pas en te onpas hoort, er zit echter wel een kern van waarheid in. Er is veel gebeurd de afgelopen jaren, ook binnen de horeca en dat was en is niet echt positief.....


De horeca heeft dit voor een groot deel over zichzelf afgeroepen en we hebben daar met elkaar best wel van geprofiteerd, maar was het allemaal wel zo spectaculair.... Het normale koken werd verdrongen door al die trends, die elkaar in snel tempo opvolgden.... restaurants met hun keukens werden theaters, laboratoria, toonzalen en koks werden 'artiesten'... hoe moeilijker de technieken, hoe beter de gerechten.... maar had dit alles nog met koken te maken.... Ik was en ben kok.... vindt het een leuk vak, maar wat hebben we het ons moeilijk gemaakt de afgelopen jaren...  niet wat betreft de kennis, maar al die uitvluchten om maar vernieuwend te blijven...


De nieuwe werkelijkheid is eigenlijk zo slecht nog niet, bied nieuwe kansen en brengt ons terug naar de echte basis binnen de horeca.... gewoon 'lekker' koken, de lat zo hoog leggen dat deze nog te nemen is en je vooral niet meer verschuilen achter technieken die niet ter zake doen.... goede kwaliteit overleefd altijd wordt er vaak gezegd en ik denk dat dit waar is. Gewoon lekker koken met beleving en respect, gewoon...gewoon... en dat is moeilijk gebleken binnen de horeca, waar we allemaal zogenaamd uniek willen zijn... we hebben denk ik teveel willen verdoezelen met de mooiste serviezen... de moeilijkste technieken en daar hebben we een prijskaartje aan gehangen... 
Als ik de laatste tijd zo om mij heen kijk en daar heb ik tijd voor, dan valt het mij op dat authentieke bedrijven stand houden en dat zijn vaak bedrijven die hun ding doen, hun ding waar zij voor staan.... en dat heeft te maken met specifieke smaken, ambiance en een uitgekiende prijs-kwaliteit verhouding. De nieuwe werkelijkheid zal binnen de horeca het kaf van het koren kunnen scheiden, waarbij het kunnen serveren van smakelijke gerechten de doorslag zal geven.

Koken is eigenlijk alleen maar het bereiden van verse producten en hiervan een lekker gerecht te maken.... niet meer en niet minder..... en de rest, ja daarvoor gaan we straks weer naar theater, laten we ons vermaken door goochelaars en gaan we naar concerten..... de nieuwe werkelijkheid zou kunnen zijn..... schoenmaker blijf bij je leest,  waarbij iedere schoenmaker uniek is..... ieder met zijn of haar eigen basis.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten