woensdag 28 juni 2017

Er zijn geen (leerling)koks meer te vinden (1.1)

Het blijkt echt waar te zijn, bedrijven kunnen geen koks meer krijgen en of vinden. Nu heb ik daar eerder ook wel eens een blogje aan besteed maar maar ik denk nu, dat de oorzaak te vinden is binnen de bedrijfsgroep 'horeca'. 

Het bedrijfschap is nimmer mee gegaan binnen de normen en waarden die heden ten dage spelen en dat is gewoon simpel, uurtje factuurtje en dat is iets wat de horeca niet heeft meegenomen naar de toekomst. 

Veel horecabedrijven zijn blijven hangen in het verleden, de jonge mens moet opgeleid worden en dus blij zijn dat ze bij ons mogen werken en dat is totaal achterhaald. bedrijven binnen Nederland die hoe dan ook een opleidingslicentie hebben weten dat op te leiden mensen binnen een bedrijf aantrekkelijk zijn, maar zij weten ook dat deze mensen een schooldag hebben en twee dagen vrij, dat is een akkoord wat ooit is ondertekend, maar helaas, de leerling wordt nog steeds gezien als zijnde zelfstandige en daar gaat het fout.

Er is geen kok meer te krijgen en dat is gelul in de ruimte, er zijn genoeg koks, maar dat zijn de koks van nu en die kijken niet naar het verleden, waar idealisme de boventoon voerde, je werkt maar 60 uur en krijgt voor 32 uur betaald, zie het maar als een investering voor jezelf, dat deed ik ooit bij sommige bedrijven en ik ben er niet minder om geworden, maar dit kan nu niet meer spelen binnen het heden.

Praktijkgerichte opleidingsinstituten moeten oog hebben voor het heden en anders zouden opleiding-licenties betreffende bedrijven moeten worden afgenomen en weet u dan zijn er voldoende koks en gemotiveerde leerlingen beschikbaar.

Wij hebben een mooi vak, maar we moeten ons aanpassen aan de generatie die straks gaat komen en dat zijn mensen die best wel willen werken binnen het tijdskader van nu maar niet meer kijken naar het verleden. 

Laten we het kaf van het koren scheiden.... zo denkt u toch ook als ondernemer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten