woensdag 6 november 2013

De horeca mag graag beloven....

We beloven altijd veel binnen de horeca, we bieden van alles aan, we hebben van alles in huis. We hebben blijkbaar allemaal de mooiste wijnkaarten de beste menu's, de meest uitgebreide buffetten, de beste high tea's, high wines.... we hebben veel binnen de horeca wat we kunnen aanbieden.... heel veel....


Ooit zij mijn moeder tegen me, 'wat je belooft moet je ook doen' en deze regel is mij altijd bijgebleven... privé kan ik soms deze regel nauwelijks waarmaken en als ik dan denk aan de horeca.... is alles daadwerkelijk waar te maken aangaande hetgeen er aangeboden wordt.

Iets bedenken is niet zo spannend, iets maken ook niet... maar de praktische uitvoering, daar wordt vaak aan voorbij gegaan... en daarom zijn er binnen mijn optiek twee soorten horeca... de één rommelt maar wat aan en de ander denkt na.... niet alleen over de capaciteit van de keuken, niet alleen over de kundigheid van de bediening, maar ook over de routing, de opslagcapaciteit kortom over het 'achterland'.... 

We kunnen met elkaar veel verzinnen en verkopen.... maar de achterliggende structuur moet kloppen.... want anders is het 'beloofde' nimmer waar te maken.... de goede horeca... en de rommelaars....

Gewoon even....
Ik geloof in een doordachte ambiance.
Een goede communicatie tussen sales en het 'achterland'...
Propere toiletten
Warmte
een snelle service
Een zelfverzekerde bediening
Een kundige keuken
Lekker eten
Goede wijnen
En natuurlijk een rokersruimte.... of....()
De belangrijkste regel... heeft niets te maken met de keuken en de bediening... maar dat is de communicatie tussen sales en het achterland...die regel maakt alles... de interne communicatie en de praktische structuur... 

Het eenvoudigste voorbeeld: 'een biefstukje op de kaart met pepersaus'

We kopen een 'biefstukje' in tegen een 'afgesproken prijs', hoeveel kopen we in en hoelang mag deze in de koeling liggen, dit biefstukje dient op de juiste cushion aangeboden te worden, op smaak, met daarnaast de goed gegaarde groenten, waarbij de saus smaakvol (een pepersausje) de juiste dikte heeft... en dit geldt dan voor alle gerechten van de kaart en dan zijn we het aardappelgarnituur nog vergeten..... moeilijk.... voor sommigen wel, voor anderen niet.... en dan moet het ook nog uniek aangeboden worden.... op het bord...
Niet zo spannend allemaal, alleen de basis van de pepersaus is een mooie kalfsfond (vergeten te vertellen) er moet een spekje inzitten en licht romig zijn....en de groene pepertjes dienen geplet te worden met een vork....

Als ik u dit eenvoudige gerecht beloof.... dan komt er nogal wat bij kijken... en dat is interessant, want dit biefstukje is enkel en alleen één item van een kaart.... daarnaast kan er nog veel meer aangeboden worden.... soms moet je minder aanbieden om controle te verkrijgen als je het goed wilt doen.... heerlijk interessant.... 
De gast besteld en dan gaan de radertjes lopen.... maar o wee, als er een verkeerd radertje tussen zit, dan loopt alles in het honderd.... en ook dat is interessant.....
Ik beloof niets, maar ben er wel mee bezig..... ;-))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten