vrijdag 31 mei 2013

Niet te #kopiëren.. door puberalisme #vdvalk

Ik heb de afgelopen week mogen aanschuiven bij de Saisonnier tijdens ons verblijf in Hotel Houten en daar was het heel druk. Zoals Norbert schrijft op zijn blog zitten daar zo'n driehonderd gasten te dineren 's avonds en dat is eigenlijk wat ieder horecabedrijf toch wil, een volle eetzaal, echter dat gaat niet lukken.Je kunt een van der Valk ter kennisname tot je nemen maar de reguliere horeca steekt toch ietwat anders in elkaar......



Van der Valk is namelijk uniek met hun concept, zij leveren een top ambiance wat betreft kamers en alle andere faciliteiten zonder ook maar één drempeltje, iedereen voelt zich op haar of zijn gemak en op het eten is weinig aan te merken over het algemeen, want zij geven wat de gast wil, in snel tempo en zonder poeha....



Hun keuken is beveiligt tegen kopieergedrag, maar eigenlijk is dat niet eens nodig want koks willen dit niet kopiëren, zij doen aan te veel aan* 'zelfbevlekking' zoals Norbert dat aangeeft. Ook ik heb dat gedaan, zelfbevlekking is namelijk een menselijke puberale gebeurtenis, je ontdekt jezelf binnen het culinaire circuit en als je dan aandacht krijgt, ben je niet meer te houden, dit kan een 'culinaire zelfbevlekking' tot gevolg hebben. Normaliter duurt deze periode een paar jaar totdat de adolescentie haar intrede doet. Op dat moment ontdoet men zich van spiegels, boekjes en tissues, de vakman is geboren....

Het probleem van de afgelopen jaren is dat men (een kok) de adolescentie niet bereikt en binnen de puberale fase blijft hangen, wij willen ons laten gelden, wij willen ons laten zien. Wij willen als persoon uniek zijn binnen de culinaire wereld en dat is dan moeilijk voor velen. Alles wat gewoon is, is niet goed genoeg, het moet moeilijker, het moet unieker en wordt daardoor duurder. 

Weet wel dat een van der Valk zich hier totaal niet mee bezig houdt, dit doet voor hun niet ter zake, het gaat hun puur om wat de gast vraagt, niet wat één of andere Chef-kok wil..

En daarom kun je er naar kijken, een indruk opdoen, maar wat zij neerzetten, is niet na te doen, daarvoor zijn de ego's te groot van velen.... en dat is maar goed ook. Degenen die de pubertijd zijn ontgroeid en waar *zelfbevlekking niet meer aan de orde is gaan ook een mooie toekomst tegemoet..... maar o o o, wat is de drempel hoog om gewoon toe te geven dat lekker koken belangrijker is dan visueel koken...... het kaf scheidt zich van het koren op een natuurlijke manier en in wezen is daar niets mis mee....

*zelfbevlekking betekenis = volgens de Wiki

Geen opmerkingen:

Een reactie posten